Spotlight Image Spotlight Image Spotlight Image

Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο Δήμο Κυπαρισσίας μπορεί να θαυμάσει πολλά αξιόλογα μέρη. Κάποια από αυτά είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς, ο οποίος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού, και το Φαράγγι που βρίσκεται δίπλα από τον Αρχαιολογικό Χώρο. Η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου, γνωστή ως Κατσιμικάδα στην περιοχή, είναι ένα ησυχαστήριο μέσα στη φύση με θέα που θα αφήσει άφωνο τον επισκέπτη. Στην πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκονται το "Κάστρο των Γιγάντων" ή "Κάστρο της Αρκαδιάς", το Λαογραφικό Μουσείο, η Δεξαμενή στο ψηλότερο σημείο της πόλης όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια υπέροχη θέα. Επίσης, αξίζει ένας περίπατος στην Άνω Πόλη από τα παλιά, παραδοσιακά καλντερίμια. Άξιες θαυμασμού είναι και οι πολλές εκκλησίες του Δήμου, άλλες κτισμένες τα τελευταία χρόνια και άλλες κτισμένες πολλές δεκαετίες πριν με βαριά κληρονομιά.

Spotlight Image Περιστεριά

Αρχαιολογικός Χώρος Περιστεριάς

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ΒΑ από την πόλη της Κυπαρισσίας και μόλις 3 χιλιομέτρων ΒΑ από τις Ράχες, βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού, αφού είχε χαρακτηρισθεί και ως οι "Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου". Οι ανασκαφές ξεκίνησαν από τον Σπύρο Μαρινάτο το 1960, αλλά ο αιφνίδιος θάνατός του σε δυστύχημα σταμάτησε την πορεία των ανασκαφών. Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο καθηγητής Γεώργιος Κορρές συνέχισε τις ανασκαφές. Στο χώρο υπάρχουν τρεις (3) θολωτοί τάφοι μέσα στους οποίους βρέθηκαν πολλά χρυσά κύπελλα και κοσμήματα, καθώς και σπουδαία αγγεία, τα οποία χρονολογούνται στον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.

Spotlight Image Το Κάστρο της Αρκαδιάς Spotlight Image Το Κάστρο της Αρκαδιάς

Το Κάστρο της Αρκαδιάς

Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι το κόσμημα της πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη τη γύρω περιοχή. Είναι το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου. Σύγχρονοι μελετητές, με βάση το χτίσιμό του, αποφάνθηκαν ότι είναι φράγκικο χτίσμα, μιας και τέτοιου είδους χτίσματα εμφανίζονται μετά το 1205. Κατά τη Μυθολογία, η Κυπαρισσία υπήρξε κτίσμα των «Γιγάντων» (προσωποποιήσεις των ορμών της θάλασσας), οι οποίοι φαίνεται πως έχτισαν και την ακρόπολή της στην οποία πυργώθηκε το κατοπινό βυζαντινοφράγκικο κάστρο της. Ένα κάστρο χτισμένο με πέτρες μήκους 4μ. και πλάτους 1,64μ., και άλλες μήκους 1,38μ. και πλάτους 1,80μ. οι οποίες (λόγω του μεγέθους τους) αποτελούν απόδειξη ότι χτίστηκε από τους Γίγαντες. Γύρω στο 10ο με 11ο αιώνα, η Κυπαρισσία αλλάζει όνομα και γίνεται Αρκαδιά. Από τότε και στο εξής το Κάστρο των Γιγάντων λέγεται Κάστρο της Αρκαδιάς.

Spotlight Image Δεξαμενή Κυπαρισσίας Spotlight Image Θέα από τηΔεξαμενή

Δεξαμενή Κυπαρισσίας

Στο πιο ψηλό σημείο της Κυπαρισσίας βρίσκεται η Δεξαμενή, η οποία τροφοδοτεί με νερό το πιο μεγάλο μέρος της πόλεως. Αυτή η Δεξαμενή είναι η πιο παλιά στην πόλη, μιας και χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί εκεί θα απολαύσει μία μαγευτική θέα! Όλος ο Τριφυλιακός κάμπος "απλώνεται" στα πόδια του. Είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα, ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Κλεμανσώ στο ηλιοβασίλεμα που αντίκρισε όταν ήρθε στις αρχές του 20ου αιώνα να εγκαινιάσει τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης: "Αντίκρισα το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα των ταξιδιών μου". Στο χώρο της Δεξαμενής βρίσκεται το Μνημείο της Αρκαδιανής Μητέρας. Μνημείο αφιερωμένο σε όλες τις μάνες της Αρκαδιάς, οι οποίες έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν την πατρίδα.

Spotlight Image Μοναστήρι Κατσιμικάδας Spotlight Image Θέα από το Μοναστήρι Κατσιμικάδας

Ι.Μ. Γενεσίου Θεοτόκου (Κατσιμικάδα)

Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων ΒΑ περίπου από την πόλη της Κυπαρισσίας (στο δρόμο προς Μουριατάδα) και σε υψόμετρο 450 μέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Κατσιμικάδος. Ένα πραγματικό ησυχαστήριο ανάμεσα σε διαφόρων ειδών δένδρα (τον υπέρ-αιωνόβιο πλάτανο, μηλιές, καστανιές, φιρικιές, κυπαρίσσια, πεύκα, έλατα, ιτιές), το οποίο παρέχει ψυχική γαλήνη στον επισκέπτη. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική! Από τη μια ο Κυπαρισσιακός κόλπος μέχρι τη Ζάκυνθο και από την άλλη η πνιγμένη στο πράσινο από τις απέραντες εκτάσεις ελαιώνων Μεσσηνιακή γη, αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη. Η μονή γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, την εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Spotlight Image

Τελευταία νέα